З настанням весни люди починають прибирати свої земельні ділянки від сухої трави та листя. Спалювання сухих рослин не лише шкодить екології, а й тягне за собою адміністративну та кримінальну відповідальність.

Нагадуємо громадянам, що:

Відповідно до статті 77 КУпАП за порушення вимог пожежної безпеки у лісах передбачений штраф: для громадян – від 1 530 до 4 590 гривень, на посадовців – від 4 590 до 15 300 гривень.

Знищення або пошкодження лісу внаслідок необережного поводження з вогнем, а також порушення вимог пожежної безпеки в лісах, що призвело до виникнення лісової пожежі або поширення її на значній площі, караються штрафом від 4 590 до 15 300 гривень для громадян і від 10 710 до 30 600 гривень для посадових осіб.

Відповідно до ст. 77-1 КУпАП самовільне випалювання рослинності або її залишків караються штрафом на громадян від 3 060 до 6 120 гривень, а на посадових осіб – від 15 300 до 21 420 гривень.

За ті самі дії, вчинені в межах територій та об'єктів природно-заповідного фонду, передбачено штраф від 6 120 до 12 240 гривень для громадян та від 21 420 до 30 600 гривень на посадових осіб.

Відповідно до ст. 241 Кримінального кодексу України забруднення або інша зміна природних властивостей атмосферного повітря шкідливими для життя, здоров'я людей або для довкілля речовинами, відходами або іншими матеріалами промислового чи іншого виробництва внаслідок порушення спеціальних правил, якщо це створило небезпеку для життя, здоров'я людей чи для довкілля, караються штрафом від 30 600 до 61 200 гривень або обмеженням волі на строк до трьох років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на той самий строк або без такого.

Ті самі діяння, якщо вони спричинили загибель людей або інші тяжкі наслідки, – караються обмеженням волі на строк від двох до п'яти років або позбавленням волі на той самий строк, із позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років або без такого.

Відповідно до ст. 245 Кримінального кодексу України знищення або пошкодження лісових масивів, зелених насаджень навколо населених пунктів, вздовж залізниць, а також стерні, сухих дикоростучих трав, рослинності або її залишків на землях сільськогосподарського призначення вогнем чи іншим загальнонебезпечним способом – караються штрафом від 91 800 до 153 000 гривень або обмеженням волі на строк від двох до п'яти років, або позбавленням волі на той самий строк.

Ті самі дії, якщо вони спричинили загибель людей, масову загибель тварин або інші тяжкі наслідки, – караються позбавленням волі на строк від п'яти до десяти років.

З початку повномасштабного вторгнення росії на територію України законодавець посилив відповідальність за злочини проти основ національної безпеки в умовах воєнного стану.

До переліку злочинів, вчинених з метою ослаблення держави або інших дій, спрямованих на знищення людей чи завдання шкоди їхньому здоров’ю, відтепер додано і навмисні підпали, зокрема й сухої рослинності, визначених статтею 113 (Диверсія) Кримінального кодексу України. За вчинення таких дій передбачено покарання у вигляді ув’язнення строком від 10 до 15 років з конфіскацією майна або без такої.

Ті самі діяння, вчинені в умовах воєнного стану або в період збройного конфлікту, - караються позбавленням волі строк п’ятнадцять років або довічним позбавленням волі з конфіскацію майна.

Закликаємо громадян берегти природу, а сміття та рештки вивозити на спеціальні полігони або відведені для цього місця.