Розмір шрифту:

Культура - Історико-краєзнавчий музей

Могилів-Подільський комунальний заклад «Історико-краєзнавчий музей Поділля»

 

Могилів-Подільський комунальний заклад «Історико-краєзнавчий музей Поділля»

24000, Вінницька обл., Могилів-Подільський р-н, м. Могилів-Подільський, вул. Володимирська, 6

тел. +380 (67) 784-11-40

E-mail: mpmuzeum@ukr.net

Сторінка Музею у Фейсбуці: https://www.facebook.com/muzeummohyliv

Розклад роботи:

Вівторок - субота 09:00 - 18:00

Вихідний день: неділя - понеділок

 

КЗ «Історико-краєзнавчий музей Поділля» засновано у 1929 року на базі краєзнавчого гуртка гірничого технікуму району.

Музей - це культурно-освітній та науково - дослідний заклад, призначений для вивчення, збереження та використання пам’яток природи, матеріальної і духовної культури, прилучення громадян до надбань культурної спадщини краю.

Пріоритетним напрямком діяльності закладу є організація комплексу заходів щодо патріотичного виховання молоді громади, які приурочені національно-визвольній боротьбі нашого народу періоду ІХ–ХХІ століття та історії Поділля.

На сьогоднішній день музей розташовано в архітектурній споруді ХІХ століття, яка є пам’яткою архітектури місцевого значення, що належала місцевому купцеві Гершку Гальперіну.

Експозиційний простір музею займає чотири зали, в яких колекційно висвітлено фонд музею.

У першому залі природничого відділу експоновано палеонтологічні та археологічні знахідки з унікальними рештками фауни і флори, починаючи від Палеозойської ери. Також у відділі природи експонуються побутові та культові предмети Трипільської та Черняхівської культур.

У другому залі висвітлюється військова історія на теренах Могилівщини, яка представлена колекцією зброї починаючи з Київської Русі ІХ-ХІІ століття, фрагментами зброї часів Другої світової війни та подіями АТО та російсько-української війни з 2014 року.

Історію міста представляє картина засновника міста Єремії Могили, поштові листівки з видами вулиць кінця ХІХ та початку ХХ століття, репродукції гербів міста різних періодів та сучасний герб Могилева-Подільського. Також представлені світлини видатних постатей України, які проживали в місті і районі та внесли вагомий розвиток у науку, історію та культуру нашої держави.

В третьому виставковому залі експонуються предмети побуту та етнографії Поділля, які базуються на основі народного ремесла, що представлене колекцією подільського одягу, гончарних виробів, знарядь праці селян, предметами релігійного культу.

В останньому виставковому залі експонуються колекція мінералів В.П.Афанасьєва, колекція картин видатних українських, вірменських та грузинських художників, яку передав музею місцевий колекціонер Г.Ю.Бронштейн.

В музеї організовуються тимчасові тематичні виставки, лекції, масові заходи, які виховують молоде покоління громади та району в дусі патріотизму та любові до рідної України. Фондові колекції постійно поповнюються завдяки небайдужим землякам.